Mesél a (rég)múlt – I. rész – Amikor majdnem NB III-asok lettünk

Meccsek híján, kicsi olvasnivaló gyanánt két új rovatot is indítunk a héten itt a honlapon. A mostanival minden szerdán fogunk jelentkezni; ez egy kis múltidézés lesz. Szombatonként pedig játékra invitálunk mindenkit, figyeljék hivatalos média oldalainkat!

A Városi Sportpálya..

Szerdáról szerdára felidézzük (nem időrendi sorrendben) a balmazújvárosi sporttörténelmet, melyhez Tar János könyvét hívjuk segítségül. Egy-egy mérkőzést, bajnoki szezont, tornát fogunk felidézni, illetve egy-egy volt nagy labdarúgónkkal, vagy éppen sportmunkatárssal, sportvezetővel fogunk beszélgetni, emlékeket felidézni.

Most egészen 1950-ig repítjük vissza Önöket!

Ez volt az az év, amikor felváltotta az őszi-tavaszi szezont a fordítottja, vagyis tavaszi-őszi szezont csináltak a labdarúgó bajnokságokból hazánkban. Ez azt jelentette, hogy a bajnoki szezon tavasszal kezdődött, s télen ért véget, nem úgy, mint manapság, vagy 1950 előtt.

Akkor a Balmazújvárosi Építők csapata a Kerületi I. osztályban szerepelt, sőt a Tiszalöki Csoportot meg is nyerte a Debreceni Dózsa és a Debreceni Honvéd előtt, ez pedig azt jelentette, hogy osztályozót játszhat a Földesi Csoport bajnokával, s az oda-visszavágós párharc győztese feljut az NB III-ba.

A Földesi Csoport győztese a Debreceni Építők csapata lett, a mieink pedig 1950. december 10-én Debrecenben 4-1-re győztek, majd hazai pályán 6-2-re verték meg a cívisvárosiakat. Így feljutottunk (volna) az NB III-ba.

A Néplap 1951. jan. 4-i számában azonban leközölte a következőt: ”Az új sportreform következtében megszűnik az NB III-as bajnokság és helyébe a megyei bajnokság lép.”  Ennek következtében pedig nem lettünk NB III-as együttes.

Ha a debreceni csapatot nem vesszük figyelembe, akkor ’51-ben is Hajdú-Bihar megye legjobb csapata lettünk, s a helyünket minden bizonnyal a harmadosztályban is megálltuk volna.

Az egyik legjobb balmazújvárosi csapat tagjai voltak (a teljesség igénye nélkül): Mező László, Szabó Mihály, Mozsár János, Zilah János, Jenét Gyula, Somogyi Árpád, Bögre Miklós, Németi Adorján, Strasszer András, Kiss József, Prenák Rudolf, Bíró Imre, Tar István, Tóth Imre, Süveges Imre, Lengyel Gábor. Edző: Takács Jenő.

Jövőhét szerdán egy volt labdarúgónk fog mesélni…