Mesél a (rég)múlt – IX. rész – A balmazújvárosi ékszerdoboz

Ezen a héten egyik legnagyobb büszkeségünk kerül előtérbe, a sokak által “csak” ékszerdoboznak nevezett stadionunk.

Varga Kevin egyik gólja a Palermo ellen

Olyan formán ejtünk szót a Városi Stadionról, hogy volt egyszer egy nagyszabású stadionavató, 2016.07.22-én. A meghívott vendég az olasz első osztály egyik kiváló együttese volt, az U.S.C. Palermo, a meccs pikantériáját pedig külön az is adta, hogy akkor Balogh Norbert révén volt magyar érdekeltség is az itáliai együttesnél, habár egy sérülés miatt nem tudott játszani a DVSC-nél is megfordult támadó.

A mérkőzés tényei:

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – USC Palermo (olasz) 3-1 (2-1)
Balmazújváros, Városi Stadion, 2200 néző

Vezette: Solymosi Péter (Berettyán Péter, Horváth Róbert)

Balmazújváros: Horváth L. (Gazsi, a szünetben – Szécsi G., 66′) – Németh Á. (Kapacina K., 85′), Rus (Papp F., 66′), Tamás L. (Bakos B., 66′), Virág (Balogh K., 66′) – Zsiga (Kamarás, 77′), Kiss L. (Kovács M., a szünetben), Sigér (Vólent, 77′) – Varga K. (Fekete Á., a szünetben – Bódis, 77′), Belényesi (Farkas B., 55′), Kovács Á. (Hadházi, a szünetben).
Vezetőedző: Feczkó Tamás

Palermo: Posavec (Fulignati, 73′) – Goldaniga (Punzi, 66′), Vitiello (Giuliano, 66′), Andelkovic (Cionek, a szünetben) – Rispoli (Bentivegna, 66′), Jajalo (Toscano, 66′), Hiljemark (Gonzalez, a szünetben), Csocsev – Embalo, Nesztrovszkij (Lazaar, a szünetben), Trajkovszkij.
Vezetőedző: Davide Ballardini

Gólszerzők: Varga K. (12′, 38′), Farkas (82′), illetve Rispoli (33′)

Ráadásul Farkas Balázs a 82. percben 27 méterről jobb lábbal a bal összekötő helyéről akkora gólt csavart a jobb felsőbe, hogy talán Fulignati még ma is fel-felriad éjszakánként miatta.

A stadion tényei számokban:

A lelátó összesen 2291 férőhelyes. Ebből az északi oldalon 536-an, a nyugatin 438-en, a délin 942-en, a keletin 375-en ülhetnek le. A VIP 100 személyes, a médiaszektorban pedig 24 asztal áll a tudósítók rendelkezésére.

Az ominózus nap tényei:

Ifj. Murák László technikai vezetőnk volt sok szervező közül az egyik, aki meg lett bízva a mérkőzés háttérmunkájának leszervezésével, s az avatómérkőzés lebonyolításával. “Gelei Józsefék lettek felkérve a vezetőség részéről (akik profik Európa-szerte a mérkőzések leszervezésében), s ők ajánlották a rózsaszín-fekete csapatot, nem mellesleg Solti-Steinberger Dezső lévén az F.C. Internazionale is szóba került” – gondolt vissza a kezdetekre ifj. Murák László. “A legnagyobb kihívást az jelentette a szervezésben nekem, hogy az itt dolgozókkal, családtagokkal együtt előteremtsük azokat a profi körülményeket, mely egy ilyen patináns klubot megillet. Illetve akkor került csapatunk először élőben tévé képernyőre, ami szintén nagy izgalmakkal töltött el. Elégedett vagyok, hiszen mindenki beletette a száz százalékot, ami tőle telt” – a BFC technikai vezetője ezt már arra a kérdésre válaszolta, hogy mi volt a legnehezebb része a szervezésnek. “Nagy izgalmak előzték meg a mérkőzést, és a stadionavatást is. Volt egyfajta megfelelési kényszer rajtam, mégiscsak egy első osztályú olasz klub érkezett hozzánk. Sok nemzetközi csapat megfordult már nálunk addig is edzőmérkőzéseken, de ekkor igazi sztárok léptek pályára Balmazújvárosban. Ráadásul az, hogy ilyen stadionunk lett, büszkeséggel töltött el, ugyanis végig itt voltam a pálya körül a stadion megépülése alatt is. Az akkori vezetésnek eltökélt szándéka volt egy hosszú távon működő, stabil NB II-es klub kialakítása, melyhez dukált a stadion is. Meg kellett és meg is felelt az infrastrukturális követelményeknek ez. Mindig tele voltam élményekkel már a sportpálya kapcsán is, de amikor már stadionról beszélhettünk, adott ehhez még egy plusz töltetet. Nem csak nekem, hanem a városnak is, még akkor is, ha mára már nem is felnőtt csapat használja.”

A szicíliai vezetők a mérkőzés után elégedettségüket fejezték ki a szervezéssel és a stadionnal kapcsolatban is. Erre pedig a következőképpen emlékszik ifj. Murák László: “Külön öröm volt számomra, hogy a relikviáim sorozatát – melyek nagyon fontosak számomra – tovább bővíthettem egy akkori olasz első osztályban használt mérkőzéslabdával, és egy dedikált mezzel.”

A mérkőzés mellett aznap egyéb programok is színesítették a stadionavatást. Például a BFC történetét bemutató kiállítás volt látható a tornateremben, melyet Dr. Veres Margit, és ifj. Murák László valósított meg. Illetve egy autó is kisorsolásra került.
A mérkőzést megelőző napon pedig nyilvános edzést tartott a Palermo gárdája.

Sokak fejében élhet amolyan “csodanapként” 2016.07.22-e!

Jövő héten folytatódik nagy sikerű rovatunk, tovább mesél a (rég)múlt….