Mesél a (rég)múlt – VIII. rész – A kezdetek

Ezúttal egészen messzire visszarepülünk az időben. Ugyanis a klub megalakulását idézzük fel, illetve az első éveket, azt leszögezhetjük, hogy érdekes világ lehetett.

Ezen a héten ismét Tar János könyvét hívjuk segítségül, hogy egy kicsit belemélyedjünk szeretett klubunk színes történelmébe. Egy érdekes világról lesz most szó, s talán minden klub életében az egyik legfontosabb időszakról, a kezdetekről. Hát lássuk!

1912-ben alakult meg a BALMAZÚJVÁROSI SPORT CLUB, köznapi nevén a BSC. A szervezésben jelentős szerepet vittek Kecskés József és ifj. Varga Miklós, az akkori központi iskola fiatal tanítói, ugyanis az iskolai sportkörben szakosztályokat szerveztek, mégpedig; labdarúgó, kugli, atlétikai, és vívó szakosztályt.

A sportélet még nem versenyszerű volt, hanem alkalomszerű volt. A labdarúgást a mai központi iskola nagy udvarán és a Libamezőn játszották. A hétközi edzéseknek is már mindig sok nézője volt, mert a futballcsuka, a nagyalakú bőrlabda újdonságként hatott ekkor a faluban. Körülbelül húsz labdarúgónk volt ekkor. Szertár hiányában ifj. Varga Miklós lakásán voltak a sporteszközök.

Aztán jött az I. világháború. Ekkor szünetelt a sportélet Balmazújvároson is, hiszen kezdetben a falu fiatalságának nagy részét, késolpololkőbb válogatás nélkül, minden hadra fogható férfit elvittek.

Az I. világháború után. 1919-ben Kovács István tanító szervezte újra a sportéletet. Mintegy 30 ifjút gyűjtött maga köré, s újra beindult a labdarúgás.

A felszabadulási évek előtt a BUP (a polgári iskola labdarúgó csapata) volt a népszerű, többször játszottak oda-vissza alapon Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény városok polgári iskoláival. Nagy segítségre volt Gál István, Rokosz József és Veres Lajos tanárok. Gyakran előfordult, hogy amikor a község csapata máshol játszott, akkor a polgári iskolások rendeztek mérkőzést a BSC-pályán. Nagy örömre szolgált, hogy néhány alkalommal a község fúvós zenekara is megjelent a mérkőzéseken és szórakoztatták a szurkolókat, a zenekar vezetője Túri Berci bácsi volt. Többször előfordult, hogy a”nagyok” mérkőzése előtt a BUP előmérkőzést játszott.

Az 1920-as években a labdarúgók a szomszédos helyekre – Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Tiszafüred, Nádudvar, Polgár – mentek vasárnaponként mérkőzést játszani, természetesen visszavágók is voltak. Bajnokságról azonban ekkor még szó sem volt, ugyanis a bajnoki rendszer majd a ’30-as évek második felében indult be.

Jövő szerdán tovább haladunk klubunk megismerésében…