1912-ben megalakult a BALMAZÚJVÁROSI SPORT CLUB, köznapi nevénaBSC, vagyis a BÉBSCB. A szervezésben jelentős szerepet vittek Kecskés József és ifj. Varga Miklós, a központi iskola fiatal tanítói. A sportkörben szakosztályokat szerveztek, mégpedig:

  1. labdarúgó
  2. kugli
  3. atlétikai
  4. vívó

A sportélet még nem verseny, hanem alkalomszerű volt. A labdarúgást a mai központi iskola nagyudvarán és a Libamezőn játszották. A hétközi edzéseknek mindig sok nézője volt, mert a futballcsuka, a nagyalakú bőrlabda újdonságként hatott ekkor a faluban, mintegy húszra tehető a labdarúgók száma, akkor, kezdetben. Szertár hiányában ifj. Varga Miklós lakásán voltak a sporteszközök.

Majd közbejött az I. világháború. Ekkor szünetelt a sportélet Balmazújvároson, hiszen kezdetben a falu fiatalságának színe- virágát, később válogatás nélkül, minden hadrafogható férfit elvittek ebbe a hatalmas világégésbe.

Az első világháború után 1919-ben Kovács István tanító szervezte újra a sportéletet. Mintegy 30 ifjút gyűjtött magaköré, s a mostani Arany János utcában, régi nevén a Bánlak XIL utcában, a vasútvonal melletti üres, gyepes, kissé szikes területen, a mai iskola és épületek helyén volt a labdarúgó pálya.

A felszabadulási évek előtt a BUP (a polgári iskola labdarúgó csapata) volt a népszerű, többször játszottak oda-vissza alapon Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény városok polgári iskoláival. Nagy segítségre volt Gál István, Rokosz József és Veres Lajos tanárok. Gyakran előfordult, hogy amikor a község csapata más helyiségben játszott, akkor a polgári iskolások rendeztek mérkőzést a BSC pályán. Nagy örömre szolgált, hogy néhány alkalommal a község fúvós zenekara is megjelent a mérkőzéseken és szórakoztatták a szurkolókat, a zenekar vezetője Túri Berci bácsi volt. Többször előfordult, hogy a “nagyok” mérkőzése előtt a BUP előmérkőzést játszott.

Letöltés